Miten sähkö- ja polttomoottoriautojen renkaat eroavat toisistaan? Osa 2/2

Autohuolto- ja rengaspalveluja toteuttava yhteistyökumppanimme Vianor mahdollisti haastattelun Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Mikko Liukkulan kanssa, joka valotti yksityiskohtaisesti kahden artikkelin pituudelta sähkö- ja polttomoottoriautojen renkaiden eroja. Tässä artikkelissa pääsemme perehtymään sähköauton renkaiden valintaan, rengasmeluun, ja renkaista huolehtimiseen. Hyppää mukaan ja lue toinen osa artikkelisarjastamme!

Minkälaisiin asioihin tulisi kiinnittää huomiota sähköauton jälkimarkkinarengasta hankittaessa?

”Turvallisuus on tärkein asia! Esimerkiksi kesärenkaissa on huomioitava märkäpito- ja ajo-ominaisuudet ja talvirenkaissa tietenkin talvipito sekä käsiteltävyys talvella. Melu ja vierintävastus tulevat vasta seuraavina tärkeysjärjestyksessä”, Liukkula sanoo. Hänen mukaansa käsiteltävyys on hieman vaikea asia, joka käsitetään yleensä lehtitestien kautta. Haastetta lisää standardoitujen testimenetelmien puuttuminen. ”Meillä Nokian renkailla on selkeä filosofia esimerkiksi talvirenkaiden suhteen: kuljettajalla täytyy olla aikaa huomioida alkava sivuttaisluisto ja reagoida siihen. Emme halua, että auto niin sanotusti lähtee hetkessä lapasesta ja ajautuu tien penkkaan”, Liukkula kertoo.

Renkaista aiheutuva melu ja sen hallinta

Kuluttajat ovat saattaneet kiinnittää huomiota auton aiheuttaman melun tasosta kertovaan EU-merkintään. Liukkula kuitenkin tähdentää, että testimenettelyssä mitataan auton ulkopuolista melua ohiajotestillä, eikä sillä ole tekemistä auton sisämelun kanssa. Testin tarkoituksena on vaikuttaa esimerkiksi asuinalueiden melun vähentämiseen.

Kun puhutaan auton sisätilan ajomelusta, on tärkeää huomioida renkaiden melunvaimennusvaahto, tai sen puute. Monissa sähköautojen ensiasennusrenkaissa ja esimerkiksi Nokian Tyres Silent Drive™ -renkaissa on melunvaimennusvaahto, joka poistaa jopa seitsemän desibeliä renkaan ilmatilan resonanssitaajuudesta. Renkaan kokonaismeluun vaikutus ei ole yhtä suuri, mutta Liukkulan mukaan melunvaimennusvaahto vaimentaa ilmatilan ominaistaajuuksia vaikuttaen nimenomaan epämiellyttävään melutaajuuteen, joka esimerkiksi vaikeuttaa puheäänen kuulemista auton sisällä. Nokian Tyres Hakkapelitta 10 EV -nastarenkaassa melunvaimennusvaahto on tärkeä, koska se vaimentaa myös nastojen ääntä.

Liukkulan mukaan myös vuodenajat vaikuttavat renkaiden mukavuuteen ajomelun osalta. Esimerkiksi keväisin karkeapintaisella maantiellä melua syntyy enemmän, kuin kesällä tai syksyn uusilla ja tasoittuneilla asvalttipinnoilla ajettaessa. ”Myös kesärenkaissa melunvaimennusvaahto on tärkeä mukavuustekijä. Itse en enää aja sellaisilla renkailla, joissa ei ole vaahtoa, mikäli vain löytyy sopivat renkaat, joista vaahto löytyy”, Liukkula lisää.

Onko sähkö- ja polttomoottoriautojen renkaiden rakenteessa merkittäviä eroja?

Merkittävin ero sähkö- ja polttomoottoriautojen renkaiden rakenteessa liittyy ensiasennusrenkaiden kokoon: sähköautoissa on tyypillisesti suuremmat ensiasennusrenkaat. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että mitä suurempi renkaan kuormitusluokka on, sitä vahvemmat ovat renkaan rakenteet. Muutoin renkaiden halutut ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia: auton pitää pysähtyä ja pysyä tiellä talviolosuhteissa sekä pysähtyä myös märällä tiellä kesäisin ja kantaa auton kuorma.

Tyypillisesti sähköautojen renkaiden kuormankantokyky on suurempi kuin polttomoottoriautojen renkaissa. ”Sähköautojen rengas on jopa ylimitoitettu verrattuna polttomoottoriautoihin”, sanoo Liukkula. Kuormitusluokkaa varten tehdään R54-hyväksyntä, joka kertoo kuorman ja nopeusluokan, jolla rengas on koetuskonetestissä testattu, kun se on hyväksytty tuotantoon ja tieliikennekäyttöön sopivaksi. Renkaan kuormitusluokan (Kuormitustunnus, Load Index, LI) on oltava vähintään ajoneuvon rekisteriotteessa mainitun mukainen. Suuremmalla LI-arvolla merkittyä rengasta voi käyttää.

Miten sähköautojen renkaista tulisi huolehtia?

”Rengas kestää, jos siellä on riittävästi painetta”, Liukkula painottaa. Paine on tärkein asia renkaan kestävyyden kannalta. Olosuhteet saattavat muuttua erityisesti, kun renkaat talvella asennetaan sisällä ja siirrytään ulos pakkaskeleihin, jolloin saattaa syntyä jopa 50 celsiusasteen lämpötilaero. Tällöin renkaan sisäpaine laskee helposti 0,4 baaria ja renkaaseen kannattaa laittaa 0,2–0,3 baria enemmän talvella kuin suosituspaine on. Liukkula tähdentääkin: ”Turvallisella puolella ollaan, kun painetta on hieman enemmän. Missään tapauksessa painetta ei saa laittaa vähän vähemmän esimerkiksi sen vuoksi, että rengas olisi hiljaisempi. Liian vähäisillä paineilla kohdataan vääjäämättä ongelmia esimerkiksi ajokäytöksen tai jopa renkaan pidon suhteen. Ennen kaikkea ongelmia voi tulla renkaan rungon kestävyyden kanssa.”

”Erityisesti takavetoisten sähköautojen suhteen suosittelisin, että 5000 km välein vaihdetaan takarenkaat eteen ja päinvastoin. Sillä saadaan tasattua kulumista sekä isoja säästöjä pitkässä juoksussa”, Liukkula kertoo. Tasaisesti kuluneet renkaat vaikuttavat myös turvallisuuteen, sillä ajoneuvon käyttäytyminen pysyy vakaana. Esimerkiksi kuluneet takarenkaat aiheuttavat talvella pienemmän kulutuspinnan urasyvyyden ja kuluneiden nastojen takia helposti yliohjausta ja vaaratilanteita. Kesällä varsinkin kaarteessa voidaan takarenkaiden pienemmän urasyvyyden vuoksi joutua helposti vesiliirtoon, joka voi johtaa yliohjaamiseen ja vaaratilanteeseen. ”On kuitenkin ehdottomasti huomioitava, että joissain autoissa on eri kokoiset etu- ja takarenkaat, eikä niiden paikkoja voi vaihtaa”, Liukkula painottaa.

Onko sähköautoissa enemmän rengasrikkoja?

Sähköautojen rengasrikot herättävät runsaasti keskustelua. Liukkula kertoi, että jotkut sähköautojen ensiasennusrenkaat voivat olla rakenteeltaan ja urasyvyydeltään erilaisia, jotta saavutetaan pienempi vierintävastus ja parempi toimintamatka ”range”. ”Olisi väärin sanoa, ettei sillä olisi vaikutusta mahdolliseen kivien läpimenoon. Toisaalta kyllä minulla on mennyt matkailuautossakin kivi renkaasta läpi, vaikka urasyvyys on ollut 9,5 mm, Liukkula toteaa ja jatkaa: ”Kevyt, hyvä vierintävastusoptimoitu rengas, joka on tyypillisesti suunniteltu Saksan moottoritielle, ei välttämättä toimi Suomen sorapohjaisella mökkitiellä. Siksi kannattaa valita juuri omiin ajo-olosuhteisiin suunnitellut renkaat.”

Mitä renkaita Liukkula suosittelee sähköautoihin?

Nokian Renkailla on erityisiä sähköautoille suunniteltuja EV-renkaita. Talvituotteiden valikoimassa on vähäisen vierintävastuksen kulutuspintasekoitukset, tuotteita ovat esimerkiksi Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV sekä Hakkapeliitta 10 EV. Lisäksi esimerkiksi Nokian Tyres Hakka Black 3:ssa on Silent Drive™ -melunvaimennusvaahto, joka on tarkoitettu etenkin sähköautoihin, joissa rengasmelu on dominoiva matalilla nopeuksilla ajettaessa.

”Nämä rengasmallit on optimoitu sähköautoille, mutta Nokian Renkaat on testannut renkaitaan ja rengasprototyyppejään useissa eri sähköautoja koskevissa yhteistyöhankkeissa sekä yhdessä sähköautovalmistajien kanssa ihan autoilun sähköistymisen alkuajoista, Siksi kaikki Nokian Tyres ‑brändin renkaat voidaan asentaa sekä polttomoottori- että sähköautoihin ja ne toimivat turvallisesti ja laadukkaasti molemmissa.”

Jäikö artikkelisarjan ensimmäinen osa lukematta? Lue mitä Mikko Liukkula kertoo renkaiden kulumisesta, alustan kunnon vaikutuksesta renkaisiin sekä siitä miten renkaat vaikuttavat auton toimintasäteeseen.

 

Tarvitsetko apua sähköautosi ja sen renkaiden kunnon selvittämiseksi? Ota yhteys lähimpään e-Expert-korjaamoon

Etsitkö sopivia renkaita juuri sinun autoosi? Tutustu Vianorin sivuihin

Jaa artikkeli