Sähköauton akun kuntotestaus

On tilanteita, jolloin on järkevää selvittää, missä kunnossa sähköauton akku on. Jos esimerkiksi olet aikeissa myydä sähköauton tai harkitset sähköauton ostoa, on tärkeää saada realistinen käsitys siitä, millaisessa kunnossa akku on.

Korkeajänniteakku on sähköauton kallein osa, joten on ymmärrettävää, että sen kunto ja kestävyys mietityttävät. Jos auton akkutakuu on jo umpeutunut, on tärkeää ymmärtää mitä akun osalta on odotettavissa. Akun kuntotestaukseen on olemassa jo hyviä menetelmiä ja e-Expertit tarjoavat akun kuntotestausta palveluna sähköautoilijoille – ainoana Suomessa!

Ajoneuvovalmistajasta riippumattomalla kuntotestillä akun todellinen tila selville

Sähköautojen akkutestaukseen kehitetyllä testilaitteistolla voidaan selvittää, millainen sähköauton akun todellinen kunto on. AVILOO Battery Diagnostic on kehittänyt testilaitteiston, ja Suomessa ensimmäisenä sekä ainoana akkutestauspalvelua tarjoavat e-Expert-korjaamot.

Miten sähköauton akun kuntotestaus tehdään?

Kuntotestausta varten sähköautoon kytketään mittauslaite. Akku ladataan ensin kokonaan täyteen ja ajetaan sitten täysin tyhjäksi. Testin aikana autolla voi ajaa normaalisti, tärkeintä on, että akku saadaan ajettua täydestä tyhjäksi.

Mitä sähköauton akun kuntotestissä selvitetään?

Sähköauton akun kuntotestauksessa selvitetään akun nykyinen kunto, niin sanottu SoH-arvo eli state of health. Käytännössä se kertoo akun tämänhetkisen kapasiteetin suhteessa uuden akun täyteen suorituskykyyn eli kuinka pitkälle autolla voidaan ajaa yhdellä latauksella, verrattuna uuteen autoon. Testilaite lukee ja tallentaa testauksen aikana korkeajänniteakun olosuhdetietoja, kuten jännitteitä, virtoja, lämpötiloja ja useita muita parametrejä. Testi on tarkka, se mittaa akun todellisen kapasiteetin ja huomioi paljon erilaisia muuttujia.

Milloin sähköauton akun kuntotestaus kannattaa tehdä?

Testin avulla on mahdollista havaita akusta erilaisia vikoja ja saadaan kattava käsitys siitä, mitä on odotettavissa. Jos mahdollisia vikoja havaitaan, voidaan niihin myös reagoida ajoissa. Kun testituloksia tulkitsee sähköajoneuvoihin erikoistunut ammattilainen, saat myös suositukset mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Sähköauton akun kuntoraportti on myös hyvä tuki kaupantekoon, jos suunnittelet sähköauton myyntiä tai ostoa.