Akkutekniikka ja sähköautoilu kiinnostivat Kokkolassa – e-Expert mukana sähköautoilun teemapäivässä

Keski-Pohjanmaalle on muodostunut huomattava määrä akkutekniikkaan liittyvää osaamista, ja huhtikuun alussa Kokkolan Autohuollon järjestämässä tapahtumassa oli loistava mahdollisuus päästä tutustumaan laajasti sähköautoiluun sekä akkutekniikkaan. Teemapäivän suuri osallistujamäärä osoitti, että kiinnostus sähköautoiluun kasvaa jatkuvasti.

Kokkolan Autohuollossa järjestettiin 1.4.2023 sähköautoilun teemapäivä, joka keräsi suuren määrän sähköautoilusta kiinnostuneita ja alan ammattilaisia. Ajatus tapahtumasta syntyi Tesla Club Finlandin yhteydenoton myötä Kokkolan Autohuoltoa pyörittävälle Jesse Haapalalle, joka toimii aktiivisesti sähköautoalalla. Haapala luotsaa Kokkolassa sähköautotekniikkaan erikoistunutta e-Expert-korjaamoa ja tekee aktiivisesti sisältöä sosiaaliseen mediaan muun muassa Teslojen korjauksistaan.

Tapahtumassa oli mukana monipuolisesti sähköautoiluun ja akkutekniikkaan liittyviä näytteilleasettajia, ja kiinnostavaa asiaa riitti niin sähköautoilijoille, alan ammattilaisille kuin vasta sähköautoilua harkitsevillekin. Esillä oli erilaisia tuotteita ja palveluita sähköautoilijoille, kuten renkaita, vakuutuspalveluita ja korjaamopalveluita sekä alan asiantuntijaosaamista muun muassa akkutekniikkaan liittyvästä kehityksestä. Myös e-Expert oli mukana asiantuntijana, sekä esittelemässä AVILOO-akkutestauksia ja kertomassa sähköautojen akkujen korjausmahdollisuuksista.

Sähköautojen korjaamiseen on hyviä keinoja ja ala kehittyy jatkuvasti

Sähköautoilijalle huojentava tieto on, että sähköautoja on mahdollista korjata ja huoltaa. Tämä teema oli vahvasti esillä myös Kokkolan tapahtumassa. Takuun umpeutumista ei kannata liikaa pelätä, sillä mahdollisuuksia myös akkujen korjauksiin on. Sähköautojen korjaaminen ja huoltaminen vaativat kuitenkin korkeajännitetekniikkaan erikoistunutta osaamista. Korjaamoilta ja alan ammattilaisilta tämä edellyttää osaamisen päivittämistä. Kokkolan sähköautopäivässä mukana oli myös alan oppilaitoksia, kuten Centria-ammattikorkeakoulu, joka esitteli omaa akkutekniikan muuntokoulutustaan. Koulutuksen tavoitteena on päivittää insinöörien osaamista vastaamaan yhä paremmin tämän päivän osaamistarpeisiin.

Vaikka sähköautoilu on vielä verrattain uutta ja sähköautot kohtuullisen nuoria, alkaa sähköautotekniikkaan perehtyneillä korjaamoilla olla jo kokemusta niiden korjauksista. Kokkolan Autohuollossa sähköautoja huolletaan ja korjataan säännöllisesti, ja tapahtumassa oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan erilaisiin sähköauton komponentteihin ja osiin, joita autoilija tavallisesti ei pääse näkemään – esillä oli muun muassa avattu Teslan akku.

Keski-Pohjanmaalle on keskittynyt suuri määrä akkuteknologiaosaamista

Autojen tekniikan kehittyessä alalla tarvitaan uudenlaista osaamista, innovaatioita ja kehitystä. Akkutekniikkaan liittyvää osaamista onkin keskittynyt Kokkolan alueelle ja lähiseudulle Keski-Pohjanmaalle runsaasti. Akkuteknologiaan liittyvän kehityksen ympäriltä tapahtumaan osallistuivat muun muassa paikallinen akkukemikaalitehdas Umicore ja Keliberin litiumhanke, jonka tavoitteena on avata lähivuosina litiumkaivos Keski-Pohjanmaalle ja litiumhydroksidia valmistava tehdas Kokkolan alueelle.

Akkutekniikan asiantuntijana oli myös e-Expert-korjaamoketju ja sen koulutuksesta vastaava Diagno. Tapahtumassa oli mahdollisuus tutustua AVILOO-akkutestauksiin ja halutessaan testauttaa oman sähköauton akun kunto. ”Vastaavia tapahtumia sähköautoilun ympärille ei oikeastaan ole aiemmin järjestetty. Mukana oli laajasti erilaisia näytteilleasettajia, ammattilaisia ja harrastajia. Tunnelma oli todella hyvä ja väkeä oli tullut kaukaa. Hienoa, että sähköautoilu kiinnostaa näin laajasti”, summaa tapahtumassa e-Expertiä edustanut Diagno Finland Oy:n operatiivinen johtaja Frans Malmari.

Tutustu tarkemmin e-Expertin akkutestauspalveluihin tai etsi sinulle lähin e-Expert ja kysy lisää!

Jaa artikkeli