Varmista turvallinen ajo ja huolehdi jarrujärjestelmän kunnosta säännöllisesti

Jarrujärjestelmä on auton tärkein turvallisuusvaruste, ja siksi sen kunto sekä toimintavarmuus tulisi varmistaa säännöllisesti. Autoilija ei välttämättä huomaa jarruihin liittyvää ongelmaa, ennen kuin on liian myöhäistä. Jarrujärjestelmän kunto kannattaa tarkistuttaa määräaikaishuollossa säntillisesti, ja tarvittaessa mahdolliset viat on hyvä selvittää ammattilaisen avustuksella.

Auton turvallisuuden kannalta jarrujärjestelmä on niin keskeinen, ettei sen toimintavarmuudesta ole varaa tinkiä. Järjestelmän tehokkuus saattaa heikentyä esimerkiksi kuluneiden jarrupalojen tai -levyjen takia, ja tämä voi aiheuttaa tavallista pidemmän jarrutusmatkan. Mikäli jarrut ovat jo täysin loppuun kuluneet, on tilanne hengenvaarallinen. Myös vanhentunut jarruneste aiheuttaa turvallisuusriskin, sillä jarrunesteen kiehumispiste alenee ajan mittaan. Tästä syystä on tärkeää huolehtia määräaikaishuolloista tunnollisesti ja vaihtaa jarrunesteet säännöllisesti.

Jarruvika saattaa jäädä huomaamatta

Autoilija ei välttämättä itse huomaa mahdollista vikaa jarruissa, jos mitään erityistä ei tapahdu. Voimakkaampi jarrutus on useimmiten suoritettava vasta yllättävässä tilanteessa. Kuljettaja saattaa huomata jarruvian havaitsemalla epätyypillisiä ääniä, tai jos jarrut eivät yksinkertaisesti toimi. Silloin on jo liian myöhäistä. Kun jarrujen tilanne tarkistetaan määräaikaishuolloissa, on myös korjaamolla velvollisuus kertoa, jos autossa havaitaan turvallisuusongelmia. Tällöin niihin voidaan puuttua nopeasti.

Nykyautoissa on usein järjestelmiä, jotka lisäävät turvallisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi lukkiutumattomat ABS-jarrut ja ESP-ajonvakautusjärjestelmä. On kuitenkin huomioitava, että viat jarrujen komponenteissa voivat aiheuttaa ongelmia myös näihin järjestelmiin. Esimerkiksi jos jarrupalat ovat jumissa, eivät ABS-jarrut tai ESP-järjestelmä toimi kunnolla. Ei siis missään nimessä kannata sokeasti luottaa vain turvallisuutta lisääviin järjestelmiin, vaan on varmistettava säännöllisesti, että jarrujärjestelmä on muutoin kunnossa.

Kulunut jarrulevy
Jarrujärjestelmä on tärkeää huoltaa jo reilusti ennen kuin komponentit hajoavat. Kuvassa on ylikulunut ja siksi hajonnut jarrulevy, joka tekee jarrujärjestelmästä hengenvaarallisen.
Jarrunesteen kiehumispistekaavio
Jarrunesteen kiehumispiste alenee ajan myötä, ja siksi vanhentunut jarruneste aiheuttaa turvallisuusriskin.

Autotekniikka kehittyy – vianhaku vaatii ammattitaitoa

Autotekniikka kehittyy koko ajan, myös jarrujärjestelmät. Niiden turvallisuus ja suoritusteho paranevat koko ajan. Brake-by-wire eli automaattisesti säätyvä sähköinen jarrujärjestelmä on tästä esimerkki. Tulevaisuudessa se korvaa perinteiset hydrauliset ja pneumaattiset järjestelmät. Kehityksen kiihtyessä myös järjestelmien käsittely ja vianhaku vaatii usein asiantuntevaa korjaamoammattilaista. Kun jarruihin tulee ongelmaa, on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Autoilija saattaa huomata epämääräiset värinät ja tärinät tai oudot äänet itse ja hakeutuu korjaamolle. Joskus vianetsintä saattaa vaatia paljonkin selvittelyä. Nykyaikaisten autojen huolto edellyttääkin myös korjaamoilta korkeatasoista osaamista erilaisista huoltotoimenpiteistä sekä tuntemusta valita markkinoilta sopivat varaosat ja tuotteet. Kokenut ammattilainen tuntee järjestelmät ja tyypilliset ongelmat. Osaavissa käsissä auto saadaan kerralla kuntoon ja turvallisesti takaisin liikenteeseen.

Muista jarruhuollon jälkeen sisäänajo

Sisäänajon merkitys on hyvä huomioida jarrujen huollon jälkeen. On järkevää ottaa kevyempää totutusajoa ensimmäiset 500 kilometriä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa totutella rauhallisesti jarrujen kanssa, jotta jarrulevyt ja -palat asettuvat toisiinsa. Ammattitaitoinen korjaamo osaa ohjeistaa autoilijaa jarruremontin jälkeen myös sisäänajon osalta.

e-Expert-korjaamoilla on korkeatasoinen osaaminen ja syvä tuntemus sekä tämän päivän että huomisen autoista. e-Expertit huolehtivat autosi kuntoon, oli kyseessä mikä tahansa merkki tai käyttövoima. Etsi sinulle lähin e-Expert!

Jaa artikkeli