Sähköauton toimintamatka – onko sillä merkitystä?

Sähköautoja vertaillaan usein sen mukaan, mikä on auton toimintamatka eli range. Onko totta, että mitä suurempi range, sitä parempi? Pärjääkö sähköautolla, jonka toimintamatka on pieni? Oikeastaan rangen rooli sähköauton valinnassa ja käyttömukavuudessa on toisarvoinen, eikä se itsessään tee autosta parempaa tai huonompaa.

Sähköauton toimintamatka viittaa siihen, kuinka pitkälle autolla voidaan ajaa yhdellä latauksella. Toimintamatkalla on toki jonkinlainen merkitys autoiluun ja sen rytmittämiseen, sillä se määrittää, kuinka usein autoa on ladattava.

Sähköautoilua ei ole kuitenkaan järkevää verrata suoraan polttomoottoriautoiluun. Sähköauton akkua ei tarvitse ajaa täydestä tyhjäksi, vaan akkua kannattaa ladata aina silloin, kun siihen tulee sopiva tilaisuus. Mikäli sähköautoa käyttää arjessa lähinnä arki- ja työmatkoihin, ja auto on mahdollista ladata kerran-pari viikossa esimerkiksi yöaikaan kotona tai työpäivän aikana työpaikalla, ei latausta juuri tarvitse miettiä.

Sähköauton toimintamatka eli range – mitä kannattaa ottaa huomioon?

  • Sähköauton akkua ei tarvitse ajaa täydestä tyhjäksi, vaan akkua on hyvä ladata aina silloin, kun siihen tulee sopiva tilaisuus.
  • Mikäli sähköautoa käyttää arjessa lähinnä arki- ja työmatkoihin, ja autoa on mahdollista ladata esimerkiksi yöaikaan kotona tai työpäivän aikana työpaikalla, ei latausta juuri tarvitse miettiä.
  • Sähköautolla paljon pitkiä matkoja ajavan kannattaa panostaa valinnassa akun riittävään toimintasäteeseen ja korkeaan pikalataustehoon, jolloin matkanteko on joutuisampaa ja mukavampaa – pidemmillä matkoilla lataaminen on hyvä suorittaa silloin, kun muutenkin pitäisi tauon.
  • Autoa ei kannata valita toimintamatkan, vaan omien käyttötarpeiden, perusteella – mieti, mihin sähköautoa pääasiassa tarvitset ja miten lataus toimii luontevasti omassa elämässäsi.

Kuten polttomoottoriautoissa, myös sähköautoissa on toki eroja. Toiset sopivat paremmin pitkän matkan ajoon ja toiset kaupunkiajoon. Jos tarkoitus on ajaa paljon pitkiä matkoja, kannattaa valinnassa panostaa akun riittävään toimintasäteeseen, korkeaan pikalataustehoon ja akuston esilämmitysmahdollisuuteen, jolloin matkanteko on joutuisampaa ja mukavampaa. Kehittyvän tekniikan ja akkuteknologian myötä sähköautojen toimintamatka on koko ajan kasvanut. Pidemmillä matkoilla lataaminen on hyvä suorittaa silloin, kun muutenkin pitäisi tauon. Näin matka ei käy liian raskaaksi ja auto tulee ladattua samalla, kun pitää itse kahvi- tai lounashetken. Myös pienempiakkuiset sähköautot soveltuvat satunnaiseen matka-ajoon, kun matkaan varautuu lisäpysähdyksin.

Sähköautoa harkitessa range ei siis ole kaikki kaikessa. Järkevämpää on miettiä, millaiseen tarpeeseen sähköautoa tarvitset ja miten lataus toimii luontevasti omassa arjessasi tai matkoillasi. Valitse auto siis omien käyttötarpeiden, älä toimintamatkan perusteella.

Jos tien päällä tulee yllättävä tilanne, kannattaa sähköautoilijan kurvata sähköajoneuvotekniikkaan perehtyneelle korjaamolle. e-Expert-korjaamoilla on valmiudet sähkö- ja hybridiautojen korjauksiin sekä huoltoihin. Etsi sinulle lähin e-Expert!

Jaa artikkeli