Sähköautoilu Suomen talvessa – uhka vai mahdollisuus?

Moni sähköajoneuvoa harkitseva miettii sähköauton toimintaa ja käyttömukavuutta Suomen kovissakin pakkasissa. Sopiiko sähköauto Suomen talveen ja mihin on hyvä varautua?

Useimmiten sähköautot ovat hyvin miellyttäviä talviautoja. Kun talviautoilussa ottaa huomioon muutaman asian, ajo sujuu mukavasti ilman turhia yllätyksiä. Sähköauton toimintamatka eli range tippuu enimmillään noin 30 prosenttia erittäin kylmillä keleillä, mihin vaikuttavat matkustamon lämmitys ja pakkasilman aiheuttama korkeampi ilmanvastus. Ajomatka ja latauspysähdykset onkin järkevää suunnitella tiheämmin ja tarkemmin kuin kesäaikaan.

Akun latautuminen on hitaampaa kylmässä, mikä vaikuttaa pikalatauksen tehokkuuteen. Ajon aikana esilämmitetty akku mahdollistaa suuremman pikalataustehon heti latauksen alusta ja sitä kautta lyhentää tauon pituutta. Vaikka akun toimintamatka hieman lyheneekin pakkaskeleillä, kylmä sää on akun ikääntymisen kannalta positiivinen asia, sillä akku ikääntyy hitaammin ollessaan kylmä.

Pidä mielessä sähköauton talviajossa ainakin seuraavat seikat:

  • Sähköauton toimintamatka eli range tippuu enimmillään noin 30 prosenttia kylmillä keleillä – ajomatka ja latauspysähdykset onkin järkevää suunnitella tiheämmin ja tarkemmin kuin kesäaikaan.
  • Akun latautuminen on hitaampaa kylmässä, mikä vaikuttaa pikalatauksen tehokkuuteen – siksi akku kannattaa esilämmittää ajon aikana, koska tämä mahdollistaa suuremman pikalataustehon heti latauksen alusta.
  • Matkustamon esilämmitys ennen ajoa parantaa matkustusmukavuutta, joskin sähköauto lämpenee nopeasti, vaikka esilämmitys olisi unohtunut.
  • Sähkönkulutus kasvaa kovalla pakkasella, sillä auton ohjaamo lämmitetään samalla sähköllä, jota käytetään matkanteossa.

Sähköautoilijan kannattaa huomioida, että sähkönkulutus kasvaa kovalla pakkasella, sillä auton ohjaamo lämmitetään samalla sähköllä, jota käytetään matkanteossa. Kun esilämmityksen aloittaa auton ollessa laturissa, ei se lyhennä toimintamatkaa. Mahdollinen esilämmitys ennen ajoa parantaa myös matkustusmukavuutta. Sähköauto lämpenee kuitenkin nopeasti, vaikka esilämmitys olisi unohtunut eikä auton kylmyys tunnu ajossa samalla tavalla kuin polttomoottoriautossa.

Varautumalla vallitseviin talviolosuhteisiin etukäteen, on sähköautoilu pakkaskeleilläkin miellyttävää – ja selkeästi enemmän mahdollisuus kuin uhka!

e-Expert-korjaamoilla on sähköautotekniikkaan erikoistunut henkilökunta, joten jos tien päällä kuitenkin tulee yllättävä tilanne, tai haluat varmistaa sähköautosi ajokunnon ennen pitkiä talvireissuja, käy lähimmällä e-Expertillä!

Jaa artikkeli